Hoe ga ik te werk?

Wel, stap voor stap, zoals het hoort. Het begint met praten, vooral door jullie, en luisteren, dat is mijn taak. Het gaat trouwens om méér dan luisteren: ik wil jullie leren kennen om aan te voelen wat er misschien niet gezegd wordt, maar wel in het achterhoofd speelt.

Schetsontwerp

Na het praten en luisteren volgt het schetsontwerp, een ontzettend belangrijke fase. Ik kom met de voorstellen, vaak heel controversieel, om jullie aan het denken te zetten. Om jullie te prikkelen om op een andere manier naar jullie tuin te kijken. Bij het bespreken van de schetsen leer ik ook wat jullie per se niet willen. En zo komt er (bijna) vanzelf meer dan schetsen op tafel, namelijk een veel gerichter eerste ontwerp.

Ik ontwerp nooit alleen, dat doe ik samen met de opdrachtgevers, samen met jullie. Maar, weet wel dat ik enkel iets zal ontwerpen waar ik voor 100% zelf achter sta. Want alleen dan kan ik garanderen dat ook jullie, mijn opdrachtgevers, heel lang van mijn tuinontwerp kunnen genieten.

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Tuinontwerp

Iedereen kan een tuin maken, maar een tuin waar je blij van wordt is een heel ander verhaal. Daar is heus deskundigheid en ervaring voor nodig. De meeste mensen denken dat ze precies weten wat ze willen, maar mijn ervaring leert dat ik met goed uitvoerbare ideeën kan komen die ze zelf nooit hadden kunnen bedenken. Na de schetsfase volgt de fase waarin alle ideeën ruimtelijk vertaald worden in het eerste ontwerp. Na overleg volgt het definitief ontwerp. Daar gaat het ook over materiaalgebruik.

Materiaalkeuze

Het kiezen van materialen, zoals verharding, schuurtjes, muurtjes en dergelijke is vaak een moeilijke zaak. Er is zoveel variëteit in het aanbod. Ook hierbij kan ik helpen, door suggesties te doen. Meestal gebeurt dit tijdens het ontwerpproces. Ook wat dit betreft is jullie budget bepalend voor de uiteindelijke keuzes. Ik kan slechts adviseren, alle beslissingen zijn aan jullie zelf.

Beplantingsplan

De laatste fase is het beplantingsplan. Dit is een gedetailleerd en gedocumenteerd plan. Dan gaat het over soorten beplanting. Over de planten, de heesters, de bomen. Er zijn duizenden, honderdduizenden soorten beplanting en het is een vak op zich om met een zorgvuldig afgewogen, jullie passende plantcombinatie te komen.

Weet wel: mijn tuinen bloeien altijd, dat wil zeggen dat ik een plan zó inricht dat er altijd wel iets in bloei staat, zelfs in de winter. Daarbij houd ik er ook rekening mee of jullie veel of weinig tijd hebben voor tuinonderhoud.

En primair is natuurlijk de vraag hoe jullie de tuin willen gebruiken. Om bloemen te kunnen plukken? Om uit te eten? Om veel vlinders en bijen te trekken? Maar ook gaat het erom welke uitstraling jullie aanspreekt: strak, modern, weelderig, georganiseerd, kleurrijk, rustgevend, wild. Plantcombinaties kunnen zo ontzettend veel verschil maken.

Lichtplan

Steeds vaker komt het voor dat er behoefte is aan verlichting in de tuin. Ook daarmee kan ik helpen. Een goed uitgedacht lichtplan verhoogt de belevingswaarde van een tuin. Niet alleen op een mooie zomeravond, maar juist ook in de andere, duistere seizoenen, zodat op alle tijden van de tuin kan worden genoten. Zelfs als het ijselijk koud is en jullie, warm zittend, vanachter glas naar buiten kijken.

Tuinaanleg

En dan komt het echt op de daden aan. Het uitvoerend werk kan aan mij of een andere hovenier overgelaten worden. Of ik werk met jullie samen. Of willen jullie de klus zelf klaren nu jullie een helder inrichtings- en beplantingsplan in handen hebben? Alles is bespreekbaar. Er is natuurlijk een kostenfactor die meespeelt, maar het budget dat jullie beschikbaar hebben is al aan het begin van ons samenspel aan de orde gekomen zodat ik daar in de planvorming rekening mee kon houden. 

Onderhoudsadvies

Jullie tuin is aangelegd en “klaar.” Daarmee zijn jullie er niet. Ik stipte het al aan: de tuin heeft onderhoud nodig. Hoe mooi een tuin ook is qua ontwerp, aanleg en beplanting, de juiste mate van onderhoud bepaalt of de tuin op langere termijn zo mooi blijft als die was in jullie dromen.

Het komt voor dat mensen die mij ingeschakeld hadden even niet meer weten hoe het verder moet. Ik kom regelmatig, op verzoek, terug in tuinen die door mij ontworpen zijn. Ik vind het heerlijk om de ontwikkelingen van mijn eigen ontwerpen te volgen. Maar belangrijker is dat ik, het ontwerp en beplantingsplan kennende, snel kan inschatten wat er te gebeuren staat. Daarover adviseer ik met plezier.