Sproei met verstand

Ik probeer mijn opdrachtgevers ervan te overtuigen dat zij een verstandig “sproeibeleid” moeten voeren. Te vaak wordt er gedacht dat royaal watergeven goed is voor de beplanting – helaas: meer planten gaan dood door een overvloed aan water dan door een beetje droogte.
Bovendien: planten zijn net mensen, hun dorst kan flink verschillen. Beter dan in het wilde weg alsmaar begieten is sterke planten kweken die hun wortels aanmoedigen om zelf water te vinden. Gericht water geven helpt bovendien het creëren van een microklimaat in de tuin, dat zowel koeler als vochtiger is. Dan beginnen planten graag “voor zichzelf” te zorgen. Bovendien houd ik in het beplantingsplan rekening met de situatie. Ik zet nooit een plant die vocht nodig heeft naast een plant die juist van droogte houdt.

Planten zijn net mensen, hun dorst kan flink verschillen

En niet te vergeten: er zijn soms planten die het domweg niet goed doen ook al zegt het boekje anders. Planten lezen geen boekjes en zijn bovendien tamelijk eigenzinnig. Wij kunnen ze behoorlijk in toom houden, maar nooit helemaal. Een goed beplantingsplan helpt veel teleurstellingen voorkomen.