Mijn eigen keuze

De tuin van mijn eigen keuze is er eentje die verhalen vertelt. Dat klinkt een beetje zweverig, maar zo is het wel. Er gaat iets groeien, hier en daar. Dat vraagt om beslissingen: haal ik die struik weg als ie te groot wordt?

Zet ik daar iets nieuws neer? Of ga ik enorm snoeien om alles terug te brengen naar wat het om te beginnen was? Kap ik die boom? Of laat ik hem staan, vanwege de vogelnestjes, of omdat daar veel vogels foerageren. Een tuin is méér dan beplanting: er zijn insecten, vogels, er zit leven in de bodem. Mijn kleinzoon vroeg voor zijn derde verjaardag een appelboom. Een jaar later plukte hij drie appels, waarvan twee te vroeg, nog onrijp. Dat vond hij niet erg, al waren ze een beetje zuur. Volgend jaar weet hij beter.

Een goede tuin kan gelukzalige gevoelens opwekken, jaar in, jaar uit

Een goede tuin kan gelukzalige gevoelens opwekken, jaar in, jaar uit. Zeker als jullie het gevoel hebben dat jullie de tuin eigenlijk helemaal zelf hebben gemaakt tot wat ie is. Okay, met een klein beetje hulp van mij. Elke tuin heeft een ziel, laten we die samen op een erepodium plaatsen.